سفر با آفرود و نکاتی که باید توجه کنید!

سفر با آفرود

سفر آفرود یکی از لذت بخش ترین تفریحاتی است که می توانید تجربه کنید. بخصوص هنگامی که با اتوموبیل شخصی خود به سفر آفرود می‌روید. اما گاهی اوقات وقوع بعضی حوادث شیرینی سفر را به کام شما و همسفرانتان تلخ می‌کند. در ادامه ۲۵ توصیه مهم که باید پیش از رفتن به سفرهای خارج جاده‌ای به دقت به آنها توجه داشته باشید را با هم مرور می‌کنیم.

نکات مهم پیش از رفتن به سفر آفرود

سیبک (ball joint): خودروی چهار چرخ محرک (۴×۴) خود را توسط جک بلند کنید و تمام سیبک‌ها و محل اتصال میله‌ها و بلبرینگ‌های چرخ (wheel bearing) را بررسی کرده و از امنیت چرخ‌های جلویی خودرو اطمینان حاصل نمایید. بالا و پایین تایر را در دست بگیرید و چرخ را به سمت داخل و خارج فشار دهید. همچنین همین کار را با حرکت دادن تایر به سمت طرفین تکرار نمایید. در صورت شاهده‌ی هرگونه حرکت اضافی و آزاد تایر، خودروی شما باید توسط یک مکانیک قابل بررسی شود. چرخ‌های عقب را نیز به همین ترتیب بررسی کنید. اگر خودروی شما دارای محور عقب یکپارچه است (solid axle)، دقت کنید که بلبرینگ‌های آن دچار ساییدگی نشده و سالم باشند.

 

 

نکات سفر با آفرود
نکات سفر با آفرود
  • بررسی تایرها: وضعیت تمام تایرها حتی تایر زاپاس را بررسی کرده و از پرباد بودن تایرها مطابق با فشار استاندارد بزرگ‌راه اطمینان حاصل نمایید. آج تایر را چک کرده و نوع جاده‌ای را که قصد سفر در آن را دارید در نظر داشته باشید. آیا آج تایر شما برای عبور از یک چاله‌ی بزرگ گل مناسب است؟
  • بررسی کلی خودرو: تمام مایعات خودرو از قبیل مایع خنک‌کننده، روغن، مایع شوینده‌ی شیشه‌ی خودرو، مایع هیدرولیک فرمان، روغن ترمز، روغن جعبه دنده، دیفرانسیل‌ها و غیره را بررسی کرده و از عدم نشتی مایعات و سطح مناسب آن‌ها اطمینان حاصل کنید. بهتر است برای احتیاط مقداری مایع اضافی به همراه خود داشته باشید. همچنین بررسی کنید که در فیلتر هوا و جعبه‌ی فیلتر هوا جسم خارجی وجود نداشته باشد. اگر خودروی چهار چرخ محرک شما مشکل فنی یا الکتریکی دارد، حتما پیش از سفر آن را رفع نمایید.
  • کمک فنرها (shock): کمک فنرها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که نشتی، آسیب دیدگی و یا ساییدگی نداشته باشند. زیرا در مسیر به این کمک فنرها را لازم دارید!
  • چیدن برنامه‌ی سفر/ مطلع کردن دیگران از آن: حتما به افرادی که لازم است بگویید که کجا می‌روید، کی می‌روید و کی برمی‌گردید. با آن‌ها هماهنگ کنید که پس از چه مدت اگر از شما خبری نشد نگران شما شوند. شماره تلفن‌های لازم را در اختیار آن‌ها بگذارید شاید به آن نیاز پیدا کنند. لوازم سفر را آماده کنید. نقشه‌ی محلی را که قصد سفر به آن را دارید تهیه کرده و مسیر رفت و برگشت را بررسی کنید.
  • وضعیت هوا: پیش‌بینی وضعیت هوای منطقه‌ای را که می‌خواهید به آنجا روید و همچنین هوای مسیر رسیدن به آن منطقه را بررسی کنید. لباس مناسب با آن آب و هوا را انتخاب کنید و برای احتیاط لوازمی از قبیل بارانی، کلاه، عینک آفتابی، نرم کننده‌ی لب و کرم ضد آفتاب به همراه داشته باشید. بهتر است تعدادی لباس اضافه نیز با خود ببرید تا در صورت خیس شدن یا سرد شدن هوا به مشکل نخورید. حتی اگر قصد ماندن برای شب را ندارید، خوب است که با خود کیسه‌ی خواب به همراه داشته باشید. هر چه برای شرایط بیشتری آماده باشید بهتر است تا اینکه شرایطی پیش بیاید که برای آن آمادگی نداشته باشید.
  • وسایل لازم و ضروری: یک رول دستمال توالت را در یک کیسه‌ی پلاستیکی زیپ دار قرار دهید و با خود ببرید. در واقع، همیشه یک رول دستمال در اتومبیل داشته باشید. وقتی به آن نیاز پیدا کنید، از خودتان برای این کار تشکر می‌کنید!
  • وسایل ارتباطی: تلفن همراه خود را قبل از حرکت کاملا شارژ کنید. آداپتور تلفن ماشین یا شارژر ۱۲۰ ولت با اینورتر به همراه خود داشته‌باشید. در جاده‌های دوردست و سفرهای آفرود، حتی اگر بالای کوه یا درخت هم باشید، هنوز سیگنال وجود دارد. ولی لازم است توجه داشته باشید که در جاهایی که سیگنال وجود ندارد، تلفن همراه به دنبال سیگنال می‌گردد، لذا باتری تلفن همراه سریع‌تر از حالتی که در محدوده‌ی سیگنال باشد خالی می‌شود.
  • هدایت‌گر GPS: به همراه داشتن یک GPS دستی بسیار مفید است. هزینه‌ی تهیه‌ی GPS بسیار کاهش یافته. هنگام رفتن به جنگل یا جاده‌های آفرود، همراه داشتن GPS ضروری است. کار با GPSهای دستی آسان است و هنگامی که با روش کار با آن‌ها آشنا شوید، به راحتی می‌توانید از GPS استفاده کنید. وقتی یک موقعیت اورژانسی پیش بیاید، به ارزشمند بودن GPS پی‌می‌برید. تعدادی باتری اضافی و یک آداپتور خودرو برای GPS به همراه خود ببرید.
  • ارتباط خودرو با خودرو/ فرد با فرد: سرویس رادیویی دستی خانواده (FRS) و دستگاه‌های بیسیم (walkie-talkies) بسیار کاربردی اما گران‌قیمت هستند. محدوده‌ی پشتیبانی بزرگی دارند و به آسانی قابل حمل هستند. سوار خودرو باشید یا پیاده در هر صورت همراه داشتن یکی از این دستگاه‌ها منطقی است. ارتباط به این طریق بسیار هیجان انگیز است و در شرایط بحرانی اگر نیاز به جدا شدن موقتی از گروه باشد این دستگاه کمک می‌کند که ارتباط شما با گروه قطع نشود. اگر ناچار به جدا شدن از گروه خود شدید از محدوده‌ی آنتن خارج نشوید. رادیوهای CB نیز جزء این دسته محسوب می‌شوند اما خیلی قابل حمل نیستند (بیشتر این دستگاه‌ها داخل ماشین قرار می‌گیرند) و محدوده‌ی آنتن‌دهی برخی از آن‌ها بسته به فرکانس رادیویی و آنتن‌شان، کمتر از دستگاه‌های FRS است.
  • غدا/آب: مقدار زیادی غذا و نوشیدنی با خود ببرید. حتی در سفرهای کوتاه هم به همراه داشتن بطری آب، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، میوه‌های خشک، نوشیدنی‌های مخصوص ورزش و هر چیزی که دارای انرژی زیادی است، بسیار مفید است. مواردی را انتخاب کنید که نیازی به خنک نگه‌داشته‌شدن ندارند. از بردن غذاهای نمکی مانند چیپس، سالسا و گوشت نمک‌سود خودداری کنید مگر اینکه مقدار زیادی نوشیدنی همراه خود داشته باشید. از مصرف مشروبات الکلی خودداری نمایید.
  • پرکردن باک بنزین: قبل از هر مسافرت بنزین بزنید. وقتی به مقصد رسیدید نیز دوباره باک بنزین را پرکنید قبل از اینکه دوباره راهی جاده شوید. زیرا ترس تمام شدن بنزین در جاهای دوردست و خارج جاده آخرین چیزی است که بخواهید با آن روبه‌رو شوید. قانون / را به خاطر داشته باشید. بنا بر این قانون،  از ظرفیت باک بنزین خود را صرف رسیدن به محل مورد نظر کرده و  باقی‌مانده را برای مسیر برگشت نگه‌دارید. اگر باک بنزین خودروی شما ظرفیت لازم برای سفر آفرود شما را ندارد، یا مقداری بنزین اضافه به همراه خود ببرید و یا در مورد مسیر خود تجدید نظر کنید.
  • حمل بنزین: در صورت نیاز به حمل سوخت اضافه، آن را بیرون از خودرو قرار دهید. محفظه‌های سوخت دارای منافذی هستند که بخار سوخت از آن‌ها نشت می‌کند. بخار سوخت قابل اشتعال و سمی است.
  • سیم باتری به باتری (jumper cables): یک دست سیم باتری به باتری خوب با سیم‌ ضخیم و کانکتورهای با کیفیت همراه خود ببرید.
  • سیم بکسل و وینچ دستی (winch): بهتر است تعدادی سیم بکسل (حداقل یکی) همراه خود ببرید. اطمینان حاصل کنید که جلو و عقب خودرویتان جا برای وصل کردن سیم داشته‌باشد. اگر وینچ برقی ندارید، یک وینچ دستی همراه خود ببرید. جک‌های های لیفت (high lift) هم وینچ دستی محسوب می‌شوند و هم جک (و خیلی چیزهای دیگر). بهتر است سایر تجهیزات کمک کننده (recover equipment) مانند یک یا دو حلقه‌ی دی شکل و طناب (tree saver). اگر چرثقیل برقی (وینچ) دارید، حتما تجهیزات استفاده از آن مانند قرقره (snatch)، دستکش، طناب، لنگر وینچ (pull-pal) و غیره را نیز تهیه کنید.
  • نکات سفر با آفرود
    نکات سفر با آفرود
    نکات سفر با آفرود
    نکات سفر با آفرود
    نکات سفر با آفرود
    نکات سفر با آفرود
    نکات سفر با آفرود
    نکات سفر با آفرود
    نکات سفر با آفرود
    نکات سفر با آفرود
    • تسمه‌ها و شلنگ‌ها: قبل از سفر تمام تسمه‌ها و شلنگ‌ها را بررسی کرده و تعدادی زاپاس به همراه خود ببرید. شلنگ رادباتور پایینی معمولا در سفرهای آفرود آسیب می‌بیند، لذا حتما یک شلنگ اضافه برای آن داشته باشید. میان تسمه‌ها، تسمه‌های دینام و پمپ آب بسیار حائز اهمیت هستند. در خودروهای جدیدتر از تسمه‌های مارپیچ شکل (serpentine) استفاده می‌شود. گرچه این تسمه‌ها به‌ندرت خراب می‌شوند، اما تعویض کردنشان دشوار است و گران‌قیمت هستند. با این حال حتما یک تسمه‌ی serpentine اضافی همراه خود داشته باشید. توصیه می‌شود قبل از سفر تسمه را تعویض کرده و تسمه‌ی اولیه را به عنوان زاپاس و برای احتیاط همراه خود داشته باشید.
    • جک: حتما یک جک سالم همراه خود ببرید و روش کار با آن را بلد باشید. جک های لیفت (high lift) یک ابزار جهانی فوق‌العاده است و می‌توان از آن به عنوان وینچ دستی و خیلی ابزارهای دیگر نیز استفاده کرد.
    • یدک برای تایر یدک: اگر فضای کافی دارید، دو تایر و چرخ یدک همراه خود ببرید. حداقل برای احتیاط یک کیت تعمیر با خود داشته باشید. هیچ چیز بدتر از دو بار پنچر شدن در یک سفر نیست.
    • چرخ‌ها در هوای سرد: اگر کوچکترین احتمالی برای بارش برف وجود دارد یا محلی که عازم آن هستید در ارتفاعات قرار دارد، برای هر چهار چرخ خود زنجیر چرخ داشته باشید و نحوه‌ی نصب آن را بدانید. نگهدارنده زنجیر (tensioner) را فراموش نکیند. نگهدارنده‌های زنجیر نوارهای لاستیکی پهن و دارای قلاب هستند. به خاطر داشته باشید که لاستیک نگهدارنده‌های زنجیر با گذشت زمان فاسد می‌شود، لذا به‌صورت دوره‌ای آن‌ها را از نظر ترک‌خوردگی و شکاف بررسی نمایید.
    • نکات سفر با آفرود
      • جعبه ابزار: یک جعبه ابزار که مهم‌ترین اجزای خودرو را پوشش می‌دهد همراه خود ببرید. لوازم جعبه ابزار را خودتان انتخاب کنید و از کیت‌های کادویی آماده که لوازم کاربردی ندارند استفاده نکنید. ابزارهای کارآمد را انتخاب کنید.
      • جعبه‌ی کمک‌های اولیه: یک جعبه‌ی کمک‌های اولیه که دارای لوازم مناسب است را همراه داشته باشید.
      • جعبه‌ی اورژانسی: یک جعبه‌ی شرایط اورژانسی که شامل وسایلی فراتر از کیت کمک‌های اولیه است. این موارد می‌تواند شامل داروهای خاص، پادزهر و غیره است.
      • چراغ قوه: یک چراغ قوه و تعدادی باتری تازه با خود داشته باشید.
      • بلوک‌های چوبی: تعدادی تخته چندلا به ابعاد ۲۵ تا ۳۰ سانتی‌متر مربع همراه خود داشته باشید. ممکن است به این تخته‌ها هنگام جک برای تعویض تایر روی زمین‌های ناهموار نیاز پیدا کنید. همراه داشتن بلوک‌های ۵×۱۰ و ۱۰×۱۰ سانتی‌متری نیز مفید است.
      • چراغ‌ها و نشانگرها: سالم بودن چراغ‌های جلو، عقب و ترمز خودرو را بررسی نمایید. یک برگ جریمه می‌تواند بسیار اعصاب خوردکن باشد. داشتن تعدادی چراغ یدک ایده‌ی خوبی است.

      تایرها یکی از مهمترین اجزای اتوموبیل شما در سفرهای خارج جاده‌ای هستند. اگر قصد رفتن به سفر آفرود را دارید همواره لاستیک آفرود با بهترین کیفیت را برای اتوموبیل خود خریداری کنید.

سفر با آفرود و نکاتی که باید توجه کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to top